Renovering av Riksdagen2021-06-30T09:23:19+02:00

Project Description

Gustafs återblickar: De vackra björkpanelerna i Riksdagens plenisal

Gustafs återblickar: De vackra björkpanelerna i Riksdagens plenisal

Ove Andersson, projektledare på Gustafs, minns tillbaka till företagets uppdrag att förnya interiören i Riksdagshuset.

Den ljusa, nordiska björkytan förde med sig nytt liv till Riksdagens stora hörsal, som skapar en vacker bakgrund till de dagliga nyhetssändningarna av debatterna i Riksdagen.

Ove Andersson,

När det kommer till betydelsefulla kunder och ärofyllda uppdrag så blir det nog inte större än att få arbeta åt den svenska Riksdagen. Gustafs team samarbetade nära Riksdagens fastighetsförvaltning för att byta ut de befintliga träpanelerna, som hade installerats 1983 av en annan tillverkare, i samband med att hela byggnaden renoverades.

“Panelerna som installerades i början på 80-talet var inte av bästa kvalitet och de hade börjat spricka bara några år efter installationen, och tyvärr hade tillverkaren av dessa paneler då gått i konkurs,” minns Ove Andersson, projektledare på Gustafs. Det här var ett extra stort problem då nyhetsmedier sände från plenisalen dagligen

“Det såg så hemskt ut att det var förbjudet att använda sig av närbilder i sändningarna!”.

Plenisalen, även känd som det “heliga rummet”, är trots allt den plats där Riksdagen håller sina debatter, så kvalitén på rummets inventarier och inredning ska vara av högsta klass för att återspegla rummets betydelse i ett nationellt perspektiv.

Att hitta finansiering

“Chefen för Riksdagens fastighetsförvaltning hade varit i kontakt med oss flera gånger för att få pris på våra paneler, utan att ge oss någon ytterligare information om vad projektet gällde,” tillägger Ove, och förklarar att vanligtvis brukar kommunikationen gå via en arkitekt eller entreprenör. Till slut, under 2005, efter att ha levt i 20 år med långt ifrån perfekta paneler så godkändes finansieringen för att ersätta väggbeklädnaden, i samband med andra renoveringar.

En speciell kund

“Det var en speciell känsla att arbeta åt den här kunden. Plenisalen är deras hem och det finns många oskrivna regler i det här rummet, som att det är totalt förbjudet att sätta sig på talmannens stol!,” förklarar Ove. Teamet från Gustafs hade roligt under projektet när de fick utforska detta rum i maktens centrum. “Vi såg underjordiska gångar hela vägen under Gamla stan i Stockholm – det är en riktigt spännande stadsdel. Säkerheten var självklart hård och vi blev alla kontrollerade innan vi fick komma in i rummet.”

En omfattande process

Det tidiga arbetet innebar att visa upp vår fabrik och hela produktionsprocessen och våra lösningar för kunden. Träpanelerna som valdes till projektet är tillverkade med en ljus, nordisk björk, som återspeglar landets karaktär och ska associeras till en “vacker midsommarkväll.” “Vi levererade träet till podierna, och det genomfördes även akustiska förbättringar genom installationen av våra slitsade akustikpaneler på sidoväggarna och akustiklameller på bakväggarna.” Den övergripande renoveringen gav rummet mer öppenhet och ljus.

Production of Gustafs panels in the factory in Sweden
Cutting veneer in Gustafs' factory
Gustafs acoustic panels in the Swedish riksdag
view over the Swedish riksdag

Samarbete med White Arkitekter

En av Skandinaviens största byråer, White Arkitekter, hade valts ut till projektet. Teamet från Gustafs samarbetade med dem och akustikerna, men den främsta kontakten var ändå Riskdagens fastighetsförvaltning. “Det var ett väldigt unikt projekt, och fantastiskt att att arbeta med människor tar hand om byggnaden och använder den dagligen.”

Birch wood panels in the Swedish Parliament

Som på Tv

Betydelsen av det här projektet har inte förbigått Ove, “vi är extremt stolta, det är Sveriges viktigaste byggnad, som visas nästan varje dag på TV! Till potentiella kunder använder vi ofta det här projektet som referens. Det är perfekt när någon frågar ‘hur ser era paneler ut på plats?’ Då kan jag svara ‘sätt på nyheterna ikväll så får du se’!

Prenumerera på Stories
BESÖK VÅRT PROJEKTGALLERI