Vikten av tysta studieplatser2021-11-10T14:05:32+01:00

Project Description

Vikten av tysta studieplatser

Vikten av tysta studieplatser

Design för högre utbildning med Colin Moses, Designchef för MCW Architects

Colin Moses, Designchef på MCW Architects, reflekterar över utformningen av studieutrymmen på universitet och hänvisar till biblioteket vid University of Bedfordshire’s Lutoncampus.

Design för bibliotek åt högre utbildning

”Håll det enkelt, koncentrera dig på saker som bra dagsljus och layout, och ta inte för mycket hänsyn till ny teknik”, säger Colin Moses, när vi frågar honom hur man utformar universitetsbyggnader som kommer att uppskattas i många år framöver. MCW, som han grundade tillsammans med Murdoch Cameron och Peter Williams 2011, har genom åren utvecklat en specialitet inom högre utbildning. ”Kom ihåg att även om det rumsliga dramat är viktigt, bör det främst handla om användarvänligheten.”

Sektorn för högre utbildning har nyligen ställts inför ett antal problem, åtminstone i Storbritannien. I och med landets utträde ur EU har konkurrensen om utländska studenter ökat. Studieavgifterna har höjts och därmed trycket på att tillhandahålla toppmoderna lokaler av hög kvalitet, så att studenterna känner att de får tillräckligt med värde för sina pengar. På senare tid har naturligtvis utbildningsinstitutionerna också haft stora utmaningar på grund av Covid-19.

”Studenterna har blivit mycket mer sofistikerade, kräsna och visuellt kunniga”, förklarar Colin. “Det sker en mycket större granskning från studentkåren.” MCW har samarbetat med University of Bedfordshire i många år, senast med ett bibliotek i Luton, en stad som ligger drygt en timmes bilresa från London. Under de tidiga skedena av designprocessen fördes en hel del dialog mellan universitetets fastighetsteam och studentkåren samt olika medlemmar av fakulteten. En intressant lärdom var önskan om lugnare områden. Moses säger: ”I början av 90-talet tänkte man att framtidens biblioteksutrymmen skulle vara sociala och aktiva, men vad vi hörde från studenterna var att de fortfarande behövde mycket lugna platser, i vissa fall områden dedikerade till tystnad, för att kunna fokusera.”

”Studenterna har blivit mycket mer sofistikerade, kräsna och visuellt kunniga”, förklarar Colin. “Det sker en mycket större granskning från studentkåren.” MCW har samarbetat med University of Bedfordshire i många år, senast med ett bibliotek i Luton, en stad som ligger drygt en timmes bilresa från London. Under de tidiga skedena av designprocessen fördes en hel del dialog mellan universitetets fastighetsteam och studentkåren samt olika medlemmar av fakulteten. En intressant lärdom var önskan om lugnare områden. Moses säger: ”I början av 90-talet tänkte man att framtidens biblioteksutrymmen skulle vara sociala och aktiva, men vad vi hörde från studenterna var att de fortfarande behövde mycket lugna platser, i vissa fall områden dedikerade till tystnad, för att kunna fokusera.”

Tysta studieplatser i bibliotek

Biblioteksprojektet, som avslutades sommaren 2016, har en rad olika studierum, grupprum, presentationsrum och ett café. Den nya byggnaden fungerar som en samlingspunkt mellan akademiska utrymmen och studentbostäder och är också en del av förnyelsen av stadskärnan. På grund av bristen på tillgänglig markyta är byggnaden sju våningar hög och har en betongram med modulära prefabricerade element på utsidan, vilket ger ett distinkt utseende som dessutom ska ge stadsborna en viss stolthet.

Briefen krävde en ”effektiv, seriös och vetenskaplig anläggning”. Ett rum med rejäl takhöjd som leder in från gatan har beklätts med över 3 000 Gustafsribbor som är 28×38 mm i naturligt ekfanér. Ribborna har använts för både väggar och tak och har klätt det öppna atriet och kaféet samt bibliotekets gångar och studieutrymmen. ”Det ger en verklig känsla av värme och teater”, säger Colin. Atriet har också en mezzaninnivå där studenterna kan interagera med studentrådgivningen. 

På bottenvåningen finns en blandning av aktiva och lugna utrymmen, medan de tysta utrymmena finns på de övre våningarna i en ”studievägg”. Denna funktion är ett smal parti mellan bokhyllorna och den akustiska glasrutan, som också ger en utmärkt utsikt och rikligt med dagsljus. Ett trafikljussystem med rött, gult eller grönt ljus som utlöses av ljudmonitorer bidrar till att förstärka lugnet.

Biblioteksprojektet, som avslutades sommaren 2016, har en rad olika studierum, grupprum, presentationsrum och ett café. Den nya byggnaden fungerar som en samlingspunkt mellan akademiska utrymmen och studentbostäder och är också en del av förnyelsen av stadskärnan. På grund av bristen på tillgänglig markyta är byggnaden sju våningar hög och har en betongram med modulära prefabricerade element på utsidan, vilket ger ett distinkt utseende som dessutom ska ge stadsborna en viss stolthet.

Briefen krävde en ”effektiv, seriös och vetenskaplig anläggning”. Ett rum med rejäl takhöjd som leder in från gatan har beklätts med över 3 000 Gustafsribbor som är 28×38 mm i naturligt ekfanér. Ribborna har använts för både väggar och tak och har klätt det öppna atriet och kaféet samt bibliotekets gångar och studieutrymmen. ”Det ger en verklig känsla av värme och teater”, säger Colin. Atriet har också en mezzaninnivå där studenterna kan interagera med studentrådgivningen. 

På bottenvåningen finns en blandning av aktiva och lugna utrymmen, medan de tysta utrymmena finns på de övre våningarna i en ”studievägg”. Denna funktion är ett smal parti mellan bokhyllorna och den akustiska glasrutan, som också ger en utmärkt utsikt och rikligt med dagsljus. Ett trafikljussystem med rött, gult eller grönt ljus som utlöses av ljudmonitorer bidrar till att förstärka lugnet.

Cafeterian i biblioteket på University of Bedfordshire

Biblioteket på Luton campus är en del av en ny generation av universitetsdesign i Storbritannien. Under de tidiga skedena av processen tittade MCW och deras kund på jämförbara projekt för högre utbildning, t.ex. Schmidt Hammer Lassens arbete vid Aberdeens universitetsbibliotek och David Wilson-biblioteket vid universitetet i Leicester av Associated Architects. Detta projekt har också bidragit till MCW:s nyare planer. Colin förklarar: ”Vi har faktiskt lärt oss mycket av biblioteket i Bedfordshire, t.ex. de vertikalt organiserade utrymmena.” 

När det här projektet avslutades 2016 var det få som kunde förutse pandemin. Trots detta har åtgärder som ansiktsmask, social distansering och saneringsstationer samt MCW:s framtidsinriktade design gjort det möjligt för bibliotekslivet att fortsätta, så att studenterna kan samlas och njuta av byggnadens lugna studieplatser igen.

Prenumerera på Stories
VÅRA AKUSTIKPANELER

Foto:

Unsplash & Gustafs