S:t Pers skola – Aula2020-05-15T10:16:15+02:00

Project Description

Återskapandet av 60 år gammal trävägg

Massivt trä från 1957

S:t Pers Skola i Sigtuna, från 1957, har genomgått en omfattande ombyggnad, renovering och restaurering. I skolans aula ville man bevara original-känslan och samtidigt förbättra både ventilationen och akustiken i lokalen. Gustafs fick uppdraget att ta fram trä- och akustikpaneler som kunde ersätta, men samtidigt efterlikna, den befintliga väggen.

Kulörmatchning av 60 år gammalt trä

Till att börja med var den stora utmaningen att hitta rätt kombination av träslag och ytbehandling för att få till en perfekt kulörmatchning gentemot den gamla väggen, som även är genomgående på dem befintliga väggarna som har bevarats. Vi har använt oss utav våra paneler med fibergipsskiva som har tillverkats med ett furufanér. Furufaneret har därefter ytbehandlats med en infärgad lack, som efter en hel del testande fick den nyansen som vi var ute efter, i två olika nyanser, där den mörkare nyansen har använts på de smalare panelerna och en ljusare på de breda.

Förbättrad akustik och ventilation

När den gamla väggen i massivt trä skulle rivas fanns det även utrymme för förbättringar kring akustiken i lokalen. De befintliga väggarna i Aulan var tillverkad i massivt trä som inte har samma akustiska förmåga som våra perforerade träpaneler med fibergipsskiva. I flera sektioner utefter väggen har vi installerat vår akustikpanel PH10 som bidrar till en förbättrad ljudabsorption.

Detaljritning över regelverket för den nya väggen
Detaljbeskrivning ny vägg i Aula

Förbättringen av tilluften i lokalen var också ett av kraven vid renoveringen av aulan. För att bygga ihop den befintliga ventilationen med våra träpaneler krävdes ett omfattande regelverk för att optimera luftflödet bakom väggen. Samtidigt installerades mässinggaller som på estetiskt sätt smälter samman med den bruntonade träpanelen.

Detaljrik installation

För att återskapa 50-talskänslan på väggen har vi tagit fram olika speciallösningar i form av lister och detaljer som ramar in panelerna. Mellan de olika panelsektionerna har vi skapat en naturlig tandning med ett släpp mellan panelerna där vi har installerat en slejf i furu som skapar ett djup mellan varje träpanel.

Ett fantastiskt utfört arbete av våra montörer som förhoppningsvis får bevaras i minst 60 år till!

Architect: TOL Arkitekter

Installation: Gustafs

Foto: Devis Bionaz